Moederschap

Moederschap Hanny

Vitaal & Welzijn – Moederschap is

Het moederschap is meer dan een kindje krijgen. Het moederschap is fantastisch. Het moederschap is echter niet de roze wolk die veel zwangere vrouwen zich vooraf voorstellen. De mooie momenten worden nog te vaak overstemd door de momenten dat moeders het zwaar hebben. Een goede voorbereiding op en realistische verwachtingen over het moederschap helpen je het moederschap makkelijker te maken. 

Het moederschap is fantastisch

Het moederschap zit vol met fantastische momenten. Momenten van onbeschrijfelijke liefde en onvoorwaardelijke steun. Soms zijn het kleine momentjes van een spontane knuffel of een liefdevolle glimlach. Soms zijn het grotere momenten. Je kind leert een nieuwe vaardigheid of bereikt een nieuwe mijlpaal.

Groot of klein, het zijn allemaal momenten waar je bewust bij stil wilt staan en bewust van wilt genieten. Neem ze vooral niet als vanzelfsprekend aan. Het is jouw verdienste dat je kind dit doet of dit kan. Jij hebt je kind liefde, veiligheid en zelfvertrouwen gegeven. De ingrediënten die je kind nodig heeft om te groeien en te ontwikkelen. Meer is er niet voor nodig!

Het moederschap is zwaar

Moeders (en mensen in het algemeen) zijn heel goed in het focussen op alles wat er niet goed gaat of wat er beter kan. Het is heel makkelijk om zo in een negatieve spiraal terecht te komen. Een spiraal waarin jij de mooie momenten steeds minder waardeert en overal het negatieve van inziet. Het moederschap is niet makkelijk en er zijn genoeg momenten dat het gewoonweg zwaar is. Een goede voorbereiding, realistische verwachtingen van het moederschap en een mama mindset maken het makkelijker om met deze moeilijke momenten om te gaan. 

Realistische verwachtingen van het moederschap

Heb realistische verwachtingen van het moederschap. Hoe het moederschap echt is, dat weet je pas zodra je moeder bent. Het is heel moeilijk om hier vooraf een voorstelling van te maken. Weet dat het moederschap geen roze wolk is. Natuurlijk zijn er fantastisch mooie momenten, die je voor geen goud wilt missen. Maar er zijn ook enorm veel momenten die niet zo makkelijk zijn.

Wat er gebeurd in het moederschap, daar heb je niet zoveel invloed op. Hoe jij omgaat met hetgeen er gebeurd, daar heb jij wel degelijk invloed op. Ben je hiervan bewust. Het verschil tussen een goed gevoel aan je dag overhouden en met een rotgevoel je bed instappen, zit niet in wat er gebeurd maar in wat jij ermee doet. 

Goed om het volgende vooraf te weten:

  • Het fysieke herstel na je bevalling duurt gemiddeld 9 maanden, geteld vanaf het moment dat je stopt met borstvoeding geven. Pas dan begint je lichaam weer als het jouwe te voelen. Actief aan de slag gaan met je fysieke herstel ondersteunt je in dit proces. Meer over het fysieke herstel lees je hier: Kraambed adviezen
  • De mentale impact van het moederschap moet je niet verwaarlozen. Praat over je bevalling en het moederschap of schrijf in een dagboek. Het helpt je om alle (nieuwe) indrukken een plekje te geven. Meer over het mentale herstel lees je hier: Rust in je hoofd
  • Het moederschap kun je niet alleen aan. Verdeel de taken en verantwoordelijkheden met je partner. Vraag hulp wanneer jij dat nodig hebt. Of het nu de buurvrouw is die je om een boodschap vraagt, je moeder die een uurtje op komt passen of een coach die je helpt om je kindje beter te laten slapen, eten of drinken
  • Hecht niet te veel waarde aan het perfecte plaatje dat je ziet op social media of bij de moeders om je heen. Alle moeders hebben het zwaar, de ene kan het alleen beter verbergen dan de ander!

Mama Mindset

Omgaan met het echte moederschap lukt je het beste met een echte Mama Mindset. Gelukkig kun jij deze al ontwikkelen tijdens je zwangerschap. Een mama mindset is een mindset die je helpt los te laten waar jij geen invloed op hebt en die je helpt om de regie over het moederschap te behouden. 

  • Durf te voelen 

Zet je gevoel in bij het maken van bewuste keuzes. Alleen zo blijf je dicht bij jezelf, jouw behoeftes en de behoeftes van je kind.

  • Maak gebruik van je onzekerheid

Het moederschap zit vol onzekerheden. Ben je onzeker of vind je iets lastig, laat je informeren via betrouwbare bronnen. Ga niet zomaar googlen of de adviezen van anderen overnemen. Kies daarna op basis van je gevoel, wat het beste bij je past. 

  • Zorg voor jezelf

Moeder zijn kost veel energie. Deze energie krijg je niet door op de bank te blijven hangen en fastfood te eten. Kom in beweging, eet gezond, slaap waar mogelijk voldoende en zorg voor voldoende ontspanning. 

  • Leef in het moment

Heb bewust aandacht voor je kinderen, heb bewust aandacht voor de mooie momenten. Dit helpt je bij het maken van de juiste keuzes en helpt je om de rust in je gezin te bewaren. Kinderen worden namelijk heel erg onrustig als jij er fysiek bent, maar ondertussen met je gedachten ergens anders bent. Zij voelen dit feilloos aan. 

  • Heb zelfcompassie

Het is niet erg als het anders gaat dan dat jij zou willen. Heb jezelf lief, heb compassie voor jezelf en probeer het los te laten. 

  • Durf hulp te vragen

Hulp vragen is een vaardigheid die alle moeders zouden moeten hebben. We willen het te vaak perfect doen, we willen de controle houden en doen daarom alles zelf. Maak het jezelf makkelijker: vraag om hulp!

Het moederschap staat in het teken van loslaten. Loslaten van het perfecte plaatje. Loslaten van de controle over je dag. Loslaten van je kinderen op weg naar zelfstandigheid. Zorg er wel voor dat jij de regie behoudt, door bewuste keuzes te maken op basis van jouw behoeftes en de behoeftes van je kinderen en partner. Alleen zo maak jij het moederschap makkelijker voor jezelf!

Deze blog is geschreven door Hanny

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *