Positieve Psychologie

Positieve psychologie is een relatief nieuwe vorm van psychologie die zich richt op ‘optimaal welbevinden’. Hiermee wordt bedoeld dat iemand zich goed voelt en het beste uit zichzelf haalt door zijn/haar sterke kanten te verbeteren. Dit is een wezenlijk ander standpunt dan in de klassieke, probleemgerichte psychologie, waarbij de aandacht juist gericht is op de klachten en het verminderen hiervan.

Lange tijd is ervan uitgegaan dat het hebben van psychische klachten het tegenovergestelde is van optimaal welbevinden. De redenatie daarbij is dat optimaal welbevinden wordt bereikt door de klachten te verminderen of (in het gunstigste geval) weg te nemen. Sinds 2000 zijn we erachter dat optimaal welbevinden kan bestaan naast eventuele klachten. Bovendien hoeft het ontbreken van klachten geen optimaal welbevinden te betekenen en kan iemand zonder psychische klachten ontevreden zijn en niet lekker in zijn of haar vel zitten.

Probleemgerichte interventies leiden tot het verminderen van klachten en negatieve gevoelens. Positieve interventies als toegevoegde waarde dat ze naast het verminderen van de klachten en negatieve gevoelens, positieve emoties en een groter welbevinden met zich meebrengen.

Een groot voordeel van de positieve benadering is dat mensen zich beter kunnen gaan voelen, zelfs als klachten niet over gaan. Zo kan er worden gedacht aan bepaalde angstklachten of somberheid*, maar ook aan lichamelijke klachten zoals chronische pijn. Daarnaast is positieve psychologie inzetbaar bij veel verschillende soorten hulpvragen omdat er geen diagnose gesteld wordt. Acceptance Commitment Therapy (ACT) is een vorm van Positieve psychologie die ik aanbied.                              Hier lees je meer info over ACT.

*Bij heftige angstklachten of somberheid kan het raadzaam zijn om (eerst) via een probleemgerichte methode te proberen de klachten te verlichten. Bij twijfel kan ik daarover meedenken en je adviseren tijdens het gratis kennismakingsgesprek.

bel voor een afspraak
020 220 17 11

stoelmassage
Terug naar boven
Open chat
Hoe kunnen we u helpen?