Sociale ANGST

Bang zijn heeft een belangrijke functie. Deze emotie helpt je om gevaar te herkennen en uit de weg te gaan. Helaas zijn we vaak bang voor dingen die eigenlijk niet ‘gevaarlijk’ zijn. Bijvoorbeeld angst voor sociale situaties, afwijzing en om in verlegenheid gebracht te worden. Dit noemen we sociale angst. Onzekerheid of een laag zelfbeeld kunnen leiden tot sociale angst. Je bent bang dat anderen denken of merken dat je niet zo leuk of intelligent bent. Verlegenheid is een milde vorm van sociale angst.

het onstaan van sociale angst

Behoefte aan sociaal contact is aangeboren. Al vanaf de geboorte zijn we afhankelijk van de zorg van anderen. Ook als we ouder worden zijn we grotendeels afhankelijk van anderen om te kunnen overleven. Daarom is contact met anderen onmisbaar. Als anderen je afwijzen kan dat erg pijnlijk zijn. Afwijzing activeert in je hersenen dezelfde gebieden als lichamelijke pijn. Niet zo gek dus dat er veel afhangt van wat anderen van je denken. Door een slechte ervaring kun je bang worden voor afwijzing. Bijvoorbeeld als je gepest bent of als je weinig steun kreeg in je jeugd. Je kunt een laag zelfbeeld hebben, waardoor je onzeker wordt. Hierdoor kun je denken dat je minder slim of minder leuk bent dan een ander. Je bent verlegen of ontwikkelt een zwaardere sociale angst.

Impact op je leven

Door sociale angst kun je je behoorlijk gevangen voelen. Misschien ga je wel naar verjaardagen zolang je weet dat je kunt helpen in de keuken of iets anders om je een houding te geven. Het kan ook dat je dingen uit de weg gaat die je eigenlijk heel graag zou willen. Angst om te mislukken of voor gek te staan houdt je tegen om te doen wat je wilt. Daarnaast kun je je erg eenzaam gaan voelen. Moeite om een gesprek met een ander aan te knopen kan ervoor zorgen dat je minder mensen kent dan je zou willen. Uit onzekerheid laat je jezelf niet helemaal zien in (onbekend) gezelschap waardoor anderen misschien minder interesse in je tonen. Helaas voelt dit als een bevestiging dat je inderdaad niet zo leuk bent. Eenzaamheid kan leiden tot somberheid en lichamelijke ziekten. Soms gaan mensen heel hard werken om te bewijzen dat ze wel goed genoeg zijn. In dat geval kan een laag zelfbeeld soms leiden tot een burnout.

Hoe ik kan helpen

Sociale angst komt vaak voor uit overtuigingen, zoals dat we niet slim of leuk genoeg zijn, dat we dingen niet kunnen. Als je deze overtuigingen leert (her)kennen bij jezelf, zie je waar de angst vandaan komt. Hierdoor wordt de angst meteen minder zwaar. Ik kan je helpen je overtuigingen te onderzoeken en je angsten onder ogen zien. De belemmering neemt af en je kunt weer doen wat jij wilt. Tijdens de sessies bespreken we jouw relatie met je gedachten en we doen oefeningen. Je krijgt oefeningen mee naar huis om zelf aan te werken. De oefeningen zijn over het algemeen luchtig van aard. Er wordt niet van je verwacht dat je iets doet waar je (nog) niet aan toe bent. Neem contact met me op als je meer wilt weten of plan een kostenloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek.