Somberheid

Somberheid is een normale emotie die iedereen wel eens ervaart. Het kan een duidelijk aanwijsbare oorzaak hebben, zoals ruzie met een geliefde of het verlies van een dierbare. Meestal gaat somberheid na een bepaalde periode vanzelf voorbij. Wanneer de somberheid langer aanhoudt kan het heel belemmerend zijn en een flinke aanslag op het plezier in je leven vormen. Het kan steeds moeilijker worden om er zelf weer uit te komen.

Depressie

Voor mensen die langere tijd somberheid ervaren of zelfs depressief zijn kan het heel moeilijk zijn om nog iets positiefs te zien. Het leven voelt zwaar en er zijn steeds minder dingen die nog positief zijn of energie geven. Op den duur levert niets meer plezier op. Dit geldt voor de persoon zelf, maar ook voor degenen in zijn of haar omgeving. Het kan steeds lastiger worden om tot iemand door te dringen. Naasten van iemand met een depressie hebben zelf ook een grotere kans om veel somberheid te ervaren of depressief te worden.

Hoe ik kan helpen

Gevoelens hangen heel sterk samen met gedachten. Somberheid of depressie gaat dan ook vaak samen met negatieve gedachten die niet helpend zijn. Ik kan je helpen om de gedachten te onderzoeken die de somberheid veroorzaken. Als we de gedachten hebben “blootgelegd”, kunnen we samen kijken hoe je hier meer los van kun komen. Op deze manier wordt de directe invloed van gedachten op gevoelens minder. Je gedachten en overtuigingen drukken minder op je gemoed, waardoor de somberheid verlicht wordt en je weer meer kunt genieten van dingen. Kun je hier hulp bij gebruiken, maak dan een afspraak voor een gesprek bij de praktijk in Amsterdam Noord of via beeldbellen.