Stress / burnout

Stress is een natuurlijke reactie op extreme omstandigheden. Het ervaren van stress voor een langere tijd heeft veel negatieve gezondheidseffecten en kan uiteindelijk leiden tot overspannenheid of een burnout. Wanneer we veel willen of moeten van onszelf kunnen we makkelijk onze grenzen uit het oog verliezen en overschrijden. De stress vertaalt zich vaak in lichamelijke klachten die we onderdrukken, zodat we door kunnen.

Opbouwen van spanning

Een belangrijke aanwijzing dat iemand te lang onder druk staat is het niet meer kunnen ontspannen, ook niet in de vrije tijd. Hierdoor is de stress zonder onderbreking aanwezig waardoor het lichaam geen kans meer krijgt om te herstellen. Als de spanning te lang achter elkaar blijft opbouwen kan de stress leiden tot een Burnout. Bij een Burnout is iemand lichamelijk en geestelijk uitgeput. Soms zijn mensen nauwelijks nog in staat om op hun benen te staan.

Wie loopt risico op een burnout?

Een burnout komt vaak voor bij mensen die extreem hoge eisen aan zichzelf stellen en tot het uiterste gaan. Dit zijn dus ook de mensen die soms letterlijk doorgaan tot ze erbij neervallen. Herstel van een Burnout duurt lang en vindt plaats na een lange tijd rust en zelfzorg. Dat klinkt simpel maar is, juist voor deze groep mensen, een bijna onmogelijke opgave. Momenteel zijn er veel mensen die voortdurend onder spanning staan vanwege het thuiswerken in combinatie met het wegvallen van veel ontspanningsmogelijkheden.
Om te herstellen van een Burnout, maar ook om te voorkomen dat stress leidt tot een burnout is het belangrijk dat er snel een verandering in het gedrag plaatsvindt. Daarvoor is het noodzakelijk dat iemand leert om naar zichzelf te luisteren en voldoende rust inbouwt.

Hoe ik kan helpen

Hierbij kan de combinatie van gesprekken en massage een groot verschil maken. Door middel van gesprekken kunnen we achterhalen wat de motivatie is om altijd maar door te gaan en de eigen grenzen te negeren. Je leert hoofd- van bijzaken te onderscheiden, zodat je weer energie hebt voor de dingen die belangrijk zijn en die energie geven. Tijdens de massage gaat je aandacht naar je lichaam, waardoor je rust in je hoofd ervaart. Je komt tot jezelf en je krijgt (eindelijk) een rustmoment waarin je spanning los kunt laten.

Denk jij dat je meer stress ervaart dan goed voor je is? Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Maak hieronder een afspraak voor een gratis kennismaking om te kijken hoe ik je kan kan helpen.