Trigger-point massage

Trigger-pointt massage

Trigger-point massage, wat is dat eigelijk voor massage? en kan kan het mij helpen om van spierknopen af te komen? In deze blog ga ik je vertellen wat trigger-points zijn en hoe je er door een (zelf)massage van deze vervelende klachten kan afkomen. Het is een veel gehoorde klacht waar veel mensen last van hebben. Gelukkig kun je er ook weer vanaf komen. Lees je mee?

We hebben een top 5 van de klachten die we veel tegen komen in de praktijk:

  • Hoofdpijn
  • Nek klachten
  • Schouder klachten
  • kuit klachten
  • Klachten aan armen

Dit is een kleine opsomming maar er zijn natuurlijk veer meer klachten die door trigger-points veroorzaakt kunnen worden. Een manier om er vanaf te komen is door een massage. Bij deze manier van behandelen gaan we NIET met naalden aan het werk!!. We gebruiken hiervoor hooguit hulpmiddelen om de duimen of vingers van de masseur te sparen.

Wat is een (Myofascial) Trigger-point?

Trigger-point

https://en.wikipedia.org/wiki/Myofascial_trigger_point

Dat ga ik je op een korte en simpele manier uitleggen en je leren voelen of je ze bij jezelf ook kan waarnemen. Dat is helemaal niet moeilijk.

Wat is een trigger-point nu eigenlijk? Om dat uit te leggen moeten we weten hoe spieren opgebouwd zijn en hoe een spier werkt. Ik geef hier en korte omschrijving. Voor uitgebreidere informatie plaats ik hier een link naar wikipedia.

Neem een arm als voorbeeld: daar zitten diverse spieren in die zorgen dat arm kan buigen of strekken. Bijvoorbeeld de M.bicep. Deze spier is opgebouwd uit allemaal spiervezels die naast elkaar liggen en door bindweefsel (fascia) bij elkaar gehouden worden. Iedere spiervezel bestaat weer uit kleinere onderdelen: de sarcomeren. De sarcomeer kan verkorten door dat deze in elkaar kan schuiven door dat myosine (haakjes) en actine (aanhaak) in elkaar grijpen door aansturing van zenuwen en een aantal chemische stoffen die zorgen voor samentrekking van de spiervezel.

Nu kan het gebeuren dat de spiervezel niet meer kan ontspannen de sarcomeer met de myosine en actine zitten vast en kunnen niet meer los komen van elkaar. Dit kan komen doordat er of onvoldoende zuurstof of andere stoffen de vezel kunnen bereiken. Wat als gevolg heeft dat op meerdere plekken de toevoer geblokkeerd word en er een Trigger-point ontstaat.

Deze uitleg is in een notendop, er zijn nog veel meer processen die kunnen zorgen voor een trigger-point. lees hier meer over trigger-points.

Nu weten weten we globaal wat een Trigger-point is en waardoor het veroorzaakt kan worden. Er zijn natuurlijk ook andere factoren die myofascial trigger-points kunnen veroorzaken.

trigger-point massage op zelfonderzoek:

Ik zal je uitleggen hoe je een punt kan vinden waar een trigger-point zit of hoe je bij jezelf kunt voelen of je ze hebt. Het is heel simpel: leg je linker of rechter onderarm op de tafel met je hand plat op de tafel. Ga nu met een wijsvinger of ringvinger (licht) op een punt drukken op de huid. Druk heel zacht of net iets harder totdat je structuur voelt onder je vinger. Beweeg nu heel langzaam je vinger haaks op de richting van de onderarm. Nu voel je als het goed is de spieren van de vingers lopen. Als je daar een verharde streng voelt lopen en deze voorzichtig gaat volgen dan kom je op een gegeven moment een klein bolletje tegen, oftewel een trigger-point. Deze manier van werken heet palperen. Nu je een punt gevonden hebt kun je dit zacht masseren, het hoeft geen pijn te doen.

We hebben in de spieren overal trigger-points zitten die geen pijn veroorzaken maar wel een beperking kunnen geven in de spier. Het buigen van een arm, het niet te ver kunnen openen van je mond of andere beperkingen kunnen veroorzaakt kunnen worden door trigger-points.

Nu je weet hoe een spier werkt, wat een trigger-point is en hoe je ze kan vinden, wat moet je dan bij een masseur of een massagetherapeut? Dat ga ik je uitleggen in het volgende blok. Het is voor het brein heel erg fijn om te weten wat is er aan de hand zo kan kan je makkelijker de klacht en de pijn thuis brengen..

Waarom naar een masseur of massagetherapeut?

Het is natuurlijk heel erg fijn om naar een masseur te gaan. Je lichaam verdient het toch ook om in topconditie te zijn zonder belemmeringen. Het kan altijd zijn dat er een klacht ontstaat door een val of een ongeluk of een ander manier waarmee je zelf bezeert. Laat ik in dit geval de kuit gebruiken als voorbeeld. Je bent een hardloper en dat doe je voor de lol maar ook vind je het wel lekker om even je gedachten uit te zetten, even lekker niks. Je doet je loop en als je thuis ben stretch je een beetje of je vindt het wel best en slaat dat over.

Met hardlopen ben je best intensief bezig met het lichaam en dan vooral met de kuiten. Door het continu aanspannen en ontspannen van de spieren en het opvangen van de schokken met de spieren kunnen er in de loop van de tijd pijnlijke punten ontstaan in het onderbeen. Een goede sportmassage kan een heleboel goed doen om de afvalstoffen die opgehoopt zijn los te masseren zodat ze in de lymfen worden opgenomen en zo het lichaam kunnen verlaten.

Een trigger-point laat zich alleen niet zo snel wegjagen met alleen een sportmassage. Hiervoor is enige kennis nodig en een goed masseur of massagetherapeut heeft die in huis en kan snel een plan van aanpak maken om een klacht te verhelpen. Je masseur zal je ook advies mee kunnen geven om thuis zelf verder te gaan met de behandeling. Zo ben je als client minder geld kwijt maar leer je ook meer bewust te kijken waar een klacht door een trigger-point vandaan kan komen.

Ik ben Niels Brouwer, massagetherapeut en ik heb een 4 jarige opleiding gevolgd om mensen te helpen met lichamelijke of geestelijke klachten. Mijn opleiding heb ik gevolgd bij Esoterra massagetherapie en mijn medische basiskennis heb ik daar ook behaald. Door meerdere verdiepingsopleidingen te volgen is mijn kennis van het menselijk lichaam goed. Ik herken ook wat ik niet kan behandelen en zal nooit een behandeling uitvoeren bij iemand waar voor ik geen diploma of kennis heb.

Daarom raad ik ook cliënten aan om goed te kijken en informatie in te winnen of een therapeut of een andere specialist goed is in zijn vakgebied. Laat je ook nooit een reeks van behandelingen aanpraten van minimaal 10 of 15 sessies. Na 3 à 4 behandelingen moet er resultaat zijn en moet je klacht minder worden of je moet iets van verandering merken.

Ik heb mijn opleiding trigger-point massage gevolgd bij Triggerpointcoach in Bussum. Daar ben ik momenteel de opleiding “Integraal Myofasciaal therapeut” aan het volgen van 2 jaar. Deze wordt in modules gegeven waarbij er veel vrijheid is om kennis en ervaring op te doen.

Ik wil een massage (trigger-point) maken!

Ben je geïnspireerd of wil je kennismaken met mij en mijn werkwijze? Dat kan: ik verzorg veel klachtgerichte massages. En inmiddels heb ik veel mensen geholpen van klachten af te komen of pijn te verlichten. 


Of wil je meer informatie? dat kan allemaal. Hier ga je naar het contactformulier



Maak meteen een afspraak klik dan op nu boeken